/ iStock/Getty Images
В Многопрофилната болница за активно лечение "Уни Хоспитал" в Панагюрище се провеждат скринингови прегледи за три вида онкологични заболявания, събщиха от лечебното заведение.

До края на месец март пациентите ще могат да се изследват за рак на млечната жлеза, рак на маточната шийка и рак на дебелото и правото черво.

Прегледите са организирани от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик и се финансират от Министерство на здравеопазването по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. Целевите групи на инициативата са здравнонеосигурени жени с фамилна анамнеза за рак на гърдата, активни жени от 25 до 60 г. - за рак на маточната шийка и хора с карцином над 50 години - за профилактичен преглед за рак на дебелото и правото черво.

От лечебното заведение посочват, че профилактиката на онкологичните заболявания има за цел да предотврати възникването и да отстрани рисковите фактори за появата на заболяване. Тя е насочена към ранно откриване на болестта, намаляване на честотата на тежките симптоми и хронифициране на заболяването.

Прегледите в МБАЛ "Уни Хоспитал" се извършват всеки ден от 13:00 до 15:00 часа след предварително записване на час на телефон 0357/88 58.
БТА