Жителите и гостите на Пазарджик ще имат възможността да се повозят на първия водороден автобус в България, който ще бъде тестван по улиците на няколко града, съобщиха от Общината.

Тази инициатива е част от „Български водородни дни", които се провеждат от 16 до 26 юни в три града в страната - София, Стара Загора и Пазарджик и има за цел да популяризира водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на придвижване.  

На 21 юни автобусът ще се насочи към Пазарджик, където ще участва във Водороден информационен ден. Началната точка, от която жители могат да се качат и да видят сами предимствата на този вид транспорт, ще бъде от уширението пред ПМГ „К. Величков" от 12:00 часа.

София - първият град на Балканите с водороден автобус (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това събитие ще бъде от особено значение за местните жители, които ще имат възможността да научат повече за водородните технологии и техните предимства.

В допълнение към водородния автобус, шофьорите ще могат да тестват и първата водородна кола в България, закупена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014-2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж".

Събитието се организира от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A), с финансовата подкрепа на Съвместно предприятие „Чист водород" и по проект JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии и изграждане на свързваща инфраструктура за зареждане в 6 държави-членки на Европейския съюз.

Подобни събития се организират също в Румъния и Гърция, като част от цялостната европейска кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня