/ БТА
Московски съд постанови американският журналист Еван Гершкович да бъде задържан за два месеца по подозрение в шпионаж в очакване на евентуален съдебен процес.

Гершкович, репортер на "Уолстрийт джърнъл", е задържан "за срок от един месец и 29 дни, т.е. до 29 май 2023 г.", се казва в изявление на Лефортовския районен съд в Москва.

БТА

В края на този период задържането му може да бъде удължено, предаде АФП.

Държавната информационна агенция ТАСС цитира източник от правоохранителните органи, според когото случаят на Гершкович е класифициран като "строго секретен" и американският журналист е заявил, че не е виновен за обвиненията.

БТА

Руската служба за сигурност ФСБ обяви ареста на Гершкович днес, като заяви, че той е "заподозрян в шпионаж в интерес на американското правителство".

Вестник "Уолстрийт джърнъл" заяви, че е дълбоко загрижен за безопасността му, а медийният наблюдател "Репортери без граници" заяви, че е "разтревожен от това, което изглежда като отмъщение".

Гершкович е работил за АФП в Москва, преди да се присъедини към „Уолстрийт Джърнъл“ в началото на миналата година. Той говори свободно руски език и преди това е бил репортер в руската столица за „Москоу Таймс“, англоезичен новинарски уебсайт.
БГНЕС