Нова експериза ще доказва причините за смъртта на Белнейски
Нова експериза ще доказва причините за смъртта на Белнейски / netinfo

Нова арбитражна експертиза ще доказва причините  за смъртта на сестрите Белнейски, това заяви в интервю за Дарик окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов, който днес ще повдигне официално обвинение по чл. 116 срещу 29-годишния мъж, излежаващ четиригодишна присъда за кражба.

 

Има достатъчно доказателства, че Лазар Колев е виновен за двойното убийство на Кристина и Росица Белнейски, разследващият екип е убеден в това, каза прокурорът. В деня на убийството Колев не е бил в затвора, уточни Даскалов, но отказа да коментира какви са били отношенията между обвиняемия и двете сестри Белнейски:

 

Има ли прокуратурата неоспорими доказателства срещу Лазар Колев, които са достатъчни той да бъде осъден по чл. 116 за умишлено престъпление, извършено по особено жесток начин?

 

Самият факт, че предприемаме стъпката към повдигане на обвинение, означава, че хората от разследващия екип са убедени, че към настоящия момент има достатъчно доказателства в тази връзка. Искам да подчертая, че повдигането на обвинения не означава в никакъв случай край на процеса и не означава, че от тук нататък няма да бъдат събирани повече доказателства. В крайна сметка съда е мястото, където ще бъдат показани всички събрани до момента доказателства и той е органа, който ще вземе отношение по виновността или невинността на един човек.

 

От къде е взет биологичния материал, чийто анализ е решаващ за заключението на обвинението?

 

Не бих искал да коментирам конкретни доказателства. Мисля, че това не е редно и мястото на доказателствата е в съдебната зала. Но все пак по време на повдигането на обвинение на обвиняемия и неговия защитник ще бъдат предявени доказателствата.

 

Лазар Колев не е ли бил в затвора в деня на убийството? Адвокатът му твърди, че има желязно алиби.

 

Мога да ви кажа в действителност, че в деня на убийството той не е бил в затвора. Въпросът с алибито бих коментирал само в контекста на казаното – дали той има алиби или няма е въпрос на доказателства. В настоящия момент смятам  не е редно да бъдат коментирани.

 

Кои са основните причини, които възпрепятстваха разследването през изминалите три години?

 

Причините са много – най-вероятно са както от обективен, така и от субективен характер. И ми се струва, че окончателен анализ на цялото това разследване и на причините за забавянето може да бъде направен едва след края на процеса. Тогава е времето, когато ние – като разследващ екип, бихме могли да си дадем отговор на въпроса къде сме сбъркали. И ако бихме направили нещо в конкретен момент, то би ли помогнало, би ли попречило, би ли дало възможност  хода на разследването да бъде по-бърз и т.н. Към настоящия момент ми се струва, че е рано да се правят кардинални изводи има ли причини и какви са те.

 

Сега се появява Лазар Колев като обвиняем. Той излежава присъда за кражба. Според психолозите крадци като него не могат да бъдат убийци. Имате ли предположения какви могат да бъдат подбудите на един млад човек (той казва 26-годишен в лентата, но ние го писахме от онези дни 29 години, по-горе и той го е писал 29-годишен) да извърши подобно престъпление?

 

Не бих могъл към настоящия момент с категоричност да твърдя какви биха могли да бъдат подбудите, но въпросното момче, освен, че в момента излежава присъда за кражба, до 2005 г. е излежавал и присъда за изнасилване.

 

Има ли достатъчно обвинения да се смята, че момичетата са пострадали и при катастрофа в деня на убийството?

 

Това е въпрос, който предстои тепърва да бъде изясняван докрай. Това е една от двете основни версии, по които до сега разследването е работило. Това че в делото сега фигурират две различни експертизи – едната със заключение за това, че случилото се е в резултат на участие на момичетата в пътна катастрофа, а другата – в различна от тази насока, е проблем, който е преодолим. В бъдеще навременното преодоляване на това противоречие ще следва да бъде направено. Един от начините е възлагане на допълнителна арбитражна експертиза.

 

Кое се оказа решаващо в хода на разследването – ексхумацията на телата или втората ДНК-експертиза?

 

Решаващо е усърдието, с което работиха хората от екипа, натоварен с разследването.

 

Имате ли информация да е оказван натиск на някои от участвалите в разследването или на някои от членовете на съдебната експертиза?

 

Не нямам такава информация. Имаше оплакване от самия Лазар Колев, че по време на престоя му  в ареста, след като беше преместен от затвора, не е имал възможност за излизане, за ползване на баня и други такива, които лично проверих в ареста в София и получих от него отговор, че към момента, в който разговарях с него, всички тези проблеми са отпаднали.

 

Според вас имало ли е съучастници в убийството?

 

Това е въпрос, който предстои да бъде доказан.

 

Вие лично участвате в разследването на това двойно убийство от първия ден. Какво ще остане най-силно запечатано във вашето съзнание от този случай?

 

Надявам се най-силна следа в моето съзнание да остави разкриването на убийството и достигането до осъдителна присъда. Ако достигнем един ден до осъдителна присъда, всичко останало – всички нерви, притеснения, всички трудности, които сме срещали, ще бъдат без значение.

 

Ще бъде ли от значение вие, и всички отговорни по случая, да бъдете сигурни в това, че обвиняемия е виновен?

 

Ние не бихме повдигнали обвинение, ако не сме сигурни. Но предстои да бъдат събирани много доказателства.