Служители на Община Кубрат спасиха малък щъркел в безпомощно състояние, съобщиха от общинската администрация.

За бедстващата птица в село Точилари са подадени сигнали, на които общината е реагирала незабавно. Щъркелчето се е оплело в жиците до гнездото с парче сезал и провиснало.

С помощта на автовишка то е освободено. При първоначалния оглед е установено, че птицата е с наранявания по крилата и с възможна фрактура на единия крак.

Спасиха щъркел, намерен на пътя в безпомощно състояние

Щъркелчето спешно е транспортирано до Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе. Птицата днес ще бъде захранена и отделена в специална клетка, след което ще бъде транспортирана до Спасителния център, посочи пресаташето на общината Радослав Стойков.

В кубратско всяка пролет пристигат десетки щъркели от топлите южни страни. Едно от селата с най-много щъркелови гнезда – 24, е Божурово. Местните смятат, че селото е предпочитано от прелетните птици заради чистия въздух и това, че е богато на вода – наблизо има два водоема и земеделски пасища. От няколко години насам двойка щъркели се настанява и в гнездото на улица "Мадара" в общинския център и отглежда там поколението си. 
Садет Къров/БТА