Защо електронните цигари са опасни
Защо електронните цигари са опасни / Thinkstock/Getty Images

Електронните цигари са ароматизирани с някои опасни химикали, единият от които е свързан с тежка белодробна болест, откриха американски учени, цитирани от АФП.

Учените от факултета по обществено здраве на Харвардския универистет откриха предизвикващия белодробно заболяване диацетил в повече от 75 процента от тестваните ароматизирани електронни цигари и пълнители за тях.

Забраняват електронните цигари в багажното на самолетите

В голяма част от есенциите, включително и толкова харесваните от младите "захарен памук" и "къпкейк", има още две вредни съставки.

Вдишването на диацетил може да предизвика рядка разновидност на хроничния бронхит. Той се съдържа в много аромати за електронни цигари като плодовите, алкохолните и бонбонените.

СЗО препоръча забрана на електронни цигари с вкус на плодове и алкохол

Американските учени са изследвали 51 вида аромата, използвани за електронните цигари и пълнители, търсейки наличие на диацетил, ацетоин и пантанедион. Известно е, че тези химикали са рискови за здравето на работниците, ангажирани в производството на аромати. Резултатите показват, че ги съдържат 47 от изследваните 51 аромата за електронни цигари, като диацетилът е над нормата в 39 от тях.

Учените призовават за спешни действия за уточняване на обсега на рисковете, както и за федерално регламентиране на употребата им в САЩ.

Източник: БТА