Забраниха чата между непознати мъже и жени в Иран
Забраниха чата между непознати мъже и жени в Иран / снимка: БГНЕС

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей забрани чата в интернет между мъже и жени, които не се познават, като за целта издаде религиозен указ "фетва", съобщи телевизия "Ал Арабия".

"Като се има предвид липсата на морал, която често е свързана с това, чатенето в интернет се забранява", се казва в указа, поместен на сайта на върховния водач на Иран. Религиозен закон в този смисъл беше приет няколко дни след като иранските власти блокираха популярното приложение WeChat, което позволяваше на собственици на смартфони да имат достъп до социалните мрежи.

В същото време редица представители на иранските власти, включително президентът Хасан Рохани, имат активни акаунти в социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

През ноември миналата година министърът на културата Али Джанати предложи да се отмени забраната за ползване на популярни социални мрежи и да се даде свободен достъп до тях, пише БГНЕС.

В Иран действа строга цензура в интернет. Държавните органи и религиозните институции контролират съдържанието и разпространението на информация, включително печатна и музикална продукция, произведения на изобразителното изкуство, фотографски материал, филми, радио и телевизионни предавания.