Южна Корея е разработила крилата ракета с 1000 км обсег
Южна Корея е разработила крилата ракета с 1000 км обсег / netinfo

Южна Корея е разработила крилати ракети с обсег, които им позволява да достигат цели дълбоко във вътрешността на Северна Корея и отвъд територията й, съобщи сеулски вестник, цитиран от Асошиейтед прес. Преди месец Южна оърея обяви, че е създала първата си крилата ракета.

Новата ракета е с обсег 1000 км, който покрива цялата територия на КНДР, както и части от Китай, Япония и Русия, посочва южнокорейският вестник "Мунхуа илбо", който се позовава на неназовани правителствени представители.

Последният опит с ракетите бил успешен, като средното отклонение от целите било под 5 м. Според вестника в процес на разработка са и крилати ракети с обсег 1500 км.

Министерството на отбраната отказа коментар на съобщението и посъветва всички въпроси да бъдат адресирани до администрацията на държавната Програма за постижения в отбраната, която наблюдава и Агенцията за развитие на отбраната - единствената правителствена организация, който разработва оръжия, посочи Асошиейтед прес.

Говорител на програмата е заявил, че не може нито да потвърди, нито да опровергае съобщението.

Миналия месец местен вестник съобщи, че Южна Корея успешно развива първата си крилата ракета с обсег от 500 км, който покрива по-голямата част от територията на Северна Корея. Правителствени представители и тогава отказаха да потвърдят информацията.

През юли министърът на отбраната Йон Гуан Ун заяви, че Южна Корея възнамерява да развива технология за крилати ракети.

Според подписано през 2001 г. споразумение между Сеул и Вашингтон Южна Корея може да развива ракети с обсег до 300 км и със заряд до 500 кг. Ако зарядът обаче е под тези килограми, няма ограничения за обсега на действие.