Windows на 27 години
Windows на 27 години / снимка: БГНЕС, архив

Преди 27 години, на 20 ноември 1985 г., компанията Microsoft пуска първата версия на Windows, която се превърна в най-популярната в света програмна платформа за персонални компютри, предава РИА "Новости".

Формално Windows 1.0 никога не е била операционна система, а е представлявала графична обвивка, стартирана от MS-DOS. Това положение се запазва до излизането на Windows 95 през 1995 г. Но наистина широко разпространение Windows получава след излизането на третата версия на системата през 1990 г.

Microsoft продължава да поддържа Windows 1.0 до края на 2001, т.е. в течение на 16 години - повече, от която и да било друга версия на платформата, предава БГНЕС.

Преди месец започнаха продажбите на последната версия - Windows 8.

"Осмицата" е знакова за Microsoft, защото излиза на пазара в период на все по-увеличаваща се популярност на мобилните устройства и стагнация на пазара на персонални компютри. Тази тенденция е отчетена в Windows 8.

По данни на аналитичната компания Gartner, в края на 2012 г. броят на устройствата, работещи с Windows по света, ще достигне около 1,5 милиарда.