Windows 10 вече е достъпна в 190 държави по света
Windows 10 вече е достъпна в 190 държави по света / БГНЕС

Новата операционна система Windows 10 (Уиндоус 10) на Microsoft (Майкрософт) е пусната от днес в 190 страни по света. Във вид на безплатни обновления Windows 10 стана достъпна за ползвателите на лицензирани версии на Windows 7 и Windows 8/8.1. От 1 август 2016 годона тези обновления ще бъдат платени.

Microsoft очаква до 3 години на Windows 10 да преминат 1 милиард клиенти в целия свят, съобщи ТАСС.

Засега новата версия на Windows ще бъде достъпна за компютри и таблети. Планира се до края на годината да бъде пусната и за други устройства. Тъй като Microsoft няма повече да развива Internet Explorer (Интернет Експлорър), в Windows 10 ще се появи нов браузер Microsoft Edge (Майкрософт Едж).

Internet Еxplorer отива в историята

В новата операционна система е вграден персонален помощник Cortana, както и технологията Windows Hello, която позволява на системата да разпознава ползвателя по неговите биометрични данни.

Windows 10 ще позволява на потребителите да влизат с черти на лицето си

Windows 10 ще бъде съвместима с обновения пакет Office 2016 с нови версии на приложенията Word, Exel PowerPoint, OneNote и Outlook. Негова отличителна черта е възможността за сензорно управление на всякакви персонални компютри и мобилни устройства.

Източник: БТА