Windows 10 ще получава безплатни актуализации в срок между 2 и 4 години
Windows 10 ще получава безплатни актуализации в срок между 2 и 4 години / снимка: Guliver/Getty Images

Microsoft - един от утвърдените първенци в сферата на компютърните технологии и разработката на софтуер, обяви, че Windows 10 ще бъде безплатен за всеки, който разполага с оригинална версия на предшествениците му Windows 7 и Windows 8, посочиха от „СофтУни".

Веднъж инсталирани, операционните системи ще получават ъпдейти до края на жизнения цикъл на устройството, без това да бъде заплащано.

За първи път новината беше съобщена през януари по време на специално събитие за Windows 10 в централата Редмонд. Тогава компанията обясни, че новата версия на операционната система ще бъде безплатна. С други думи, че докато вашият Windows 10 е поддържан и актуализиран от Microsoft, то компанията ще ви гарантира поправки и подобрения на операционната ви система. Но пояснението - до края на жизнения цикъл на устройството, породи редица въпроси и недоверие.

На скорошна среща със своите инвеститори, технологичният гигант разясни, че потребителите на Windows 10 ще се радват на безплатни актуализации само в период с продължителност между 2 и 4 години. Въпреки че това на пръв поглед изглежда ограничаващо, всъщност е напълно приемливо, тъй като в повечето от случаите производителите продължават да създават ъпдейти за своите устройства средно до 3 години. Със своя между 2- и 4-годишен срок от Microsoft целят да покрият по-голямата част от устройствата на пазара.

Но по-интригуващото в случая е как компанията възнамерява да определя жизнения цикъл на вашите устройства, при положение че компютрите, лаптопите и таблетите на пазара са хиляди, а производителите им - многобройни. От Microsoft обясняват, че ще го фиксират спрямо типа на клиента.

Клиентският тип ще служи за определянето на това дали използвате Windows 10 Home или Pro. При това положение, ако боравите с Windows 10 Pro, то компанията би могла да ви предоставя ъпдейтите за по-продължително време.

Следователно актуализирането ще е в зависимост от версията на Windows 10.

Друга неяснота в цялостната картинка е какво ще се случи, когато жизненият цикъл на устройството изтече и потребителите спрат да получават ъпдейти. От Microsoft обясняват, че ще предоставят Windows като услуга, така че актуализациите ще бъдат получавани, веднага щом са готови и при това със сравнителна непрекъснатост.

Но какво ще се случи, когато устройството достигне своя EOL (край на жизнения си цикъл)? Ще е необходим нов Windows лиценз с ново устройство? Възможно ли ще бъде да се актуализира безплатно?

Всичко това се очаква да бъде разяснено на 29 юли, когато Microsoft официално ще представи новата версия на операционната си система - Windows 10, и ще започне разпространяването на безплатните актуализации.