Warner лицензира песни чрез YouTube
Warner лицензира песни чрез YouTube / netinfo

Warner Music Group Corp. се съгласи да разпространява и лицензира свои песни и други материали чрез YouTube Inc. В сделката двете страни ще си поделят печалбите, а Warner ще дадe хиляди музикални видео клипове и интервюта на YouTube. Може би по-важното за YouTube е, че музикалната компания се е съгласила да лицензира песни за милиони хора, които качват видео материали в уеб сайта.

"Много сме развълнувани," казва Чад Хърли, представител на YouTube. "Това е истинско събитие за нашата компания."

Warner Music е третата най-голяма звукозаписна компания в страната с годишен приход от $3.5 милиарда. В Warner са включени компаниите Atlantic, Asylum, Elektra и Rhino. В тези фирми записват известни артисти като Led Zeppelin, Тhe Doors и Ray Charles, както и новоподписалите Linkin Park, Green Day и Faith Hill. YouTube се надява чрез сделка като тази да привлече и други големи компании.

Много от файловете в YouTube имат защитени права, а наскоро представител на Universal Music Group заплаши да съди YouTube за това. Други лейбъли като Capitol Records експериментират като пускат свои видео клипове в YouTube. Чрез партньорството си с уеб сайта, NBC рекламира есенната си програма.

Финансовите условия, при които бе сключена сделката с Warner не бяха обявени. И двете компании се надяват да получат пари от рекламите, които ще се появяват в видео материалите на Warner.

www.kaldata.com