Въвеждат зелен бутон в компютрите
Въвеждат зелен бутон в компютрите / netinfo

Компанията BIG Limited представи първо по рода си екоустройство за компютри. Голям зелен бутон ще привежда компютъра в режим на понижена консумация на електроенергия, информира БГНЕС.

Устройството е наречено Ecobutton и се свързва към USB порта. Калкулатор на сайта на доставчика позволява на потребителя да изчисли колко енергия ще спести, ако използва регулярно зеления бутон.

Допълнително придружаващият софтуер извършва автоматични изчисления за икономиите всеки път, когато бутонът влезе в употреба и приведе компютъра в екорежим. Потребителите могат да се възползват от Ecobutton по време на телефонен разговор, при кратки почивки и разговори с колеги.

Връщането на компютъра в нормално състояние става мигновено с натискане на който и да е бутон от клавиатурата. В момента в света има около един милиард компютъра, които консумират енергия, оценявана на 10 милиарда долара годишно. За производството й в атмосферата се отделят 355 милиона тона въглероден двуокис.

Инициативата Ecobutton е насочена към намаляване на CO2 чрез икономия в консумацията на електроенергия от компютрите. Ecobutton ще бъде достъпен за бизнес потребителите на цени от 12 до 18 долара. Засега устройството е съвместимо само с Windows компютри, но по-късно се очаква и версия за Mac.