Вятърна електростанция откриват в Белгия
Вятърна електростанция откриват в Белгия / netinfo

Край градчето Кувен в белгийската провинция Намюр до границата с Франция ще бъде открита нова вятърна електростанция. Тя ще е най-високо разположената в Белгия - на височина 146 метра над морското равнище, съобщиха местни медии.

На стълба, основния елемент на електростанцията, са монтирани три перки, всяка от тях с дължина 41 метра. Съоръжението може да осигурява необходимата електроенергия за половината население на провинция Намюр, или за около 250 000 души. Напълно безшумно при работа, то е изградено от германската фирма Еnercon. Стойността на проекта е 2,8 милиона евро.

От белгийската фирма Greenelec Europe SA, която ще поддържа вятърната електростанция, заявиха, че започват сътрудничество с компании от Мароко за изграждане и управление на такива електростанции в северноафриканската страна.

Проектът е получил подкрепа от Европейския съюз. В новата енергийна стратегия на съюза, която ще бъде представена в началото на другата година, се обръща много голямо внимание на добиването на енергия от възобновяеми и екологично чисти източници.