Водата на океанското дъно не се затопля от 2005 година
Водата на океанското дъно не се затопля от 2005 година / снимка: ThinkStock/Getty Images

Средните температури на студената вода в океанските дълбини са престанали да се покачват от 2005 г, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това кара учените да се питат защо климатичното затопляне се забавя, след като парниковите газове се увеличават.

Една от обясняващите този парадокс хипотези досега бе, че топлината слиза в океанските дълбини. Сега учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, анализирали данни за температурите в океаните между 2005 г. и 2013 г. Измерванията са направени със спътници и директно в океанските води с помощта на буйове.

"Установихме, че на дълбочина над 1995 метра на практика няма промяна в температурите през този период - заяви съавторът на изследването Джош Уилис от НАСА. - Въпреки това океанското ниво продължава да се покачва най-вече в резултат на топенето на ледената покривка в Далечния север и Гренландия."

Той все пак е на мнение, че този необясним феномен не поставя под въпрос затоплянето на планетата.

"Опитваме се само да опознаем механизма", отбеляза Уилис. През 21-ви век парниковите газове, сред които въглеродният диоксид, произведен на базата на фосилни горива, продължиха да се натрупват в атмосферата както през 20-и век. Температурата на водата на дълбочина до 700 метра в океаните обаче продължава да се повишава, макар и не с бързи темпове.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Изтачник: БТА