Вода за кратко е текла на повърхността на Марс
Вода за кратко е текла на повърхността на Марс / Thinkstock/Getty Images

С нарастващото разнообразие от проби, събрани от марсиански роувъри на НАСА, научните данни, че вода някога е текла по повърхността на Червената планета, се увеличават, предаде ЮПИ. Учените се затрудняват да стигнат до по-категорични заключения поради факта, че планетата Марс е ледено студена. Нови климатични модели дори са още по-объркващи, защото навеждат на мисълта, че тя винаги е била ледено студена. Тогава остава да намерим отговор на въпроса кога и как Червената планета е била достатъчно топла, за да може на повърхността й да има вода в течно състояние.

Ново изследване показва, че марсиански вулкани вероятно са допринесли за затопляне на планетата за кратки периоди от порядъка на десетки или стотици години, които са били достатъчни, за да може там да е текла вода.

За разлика от Земята, където голямата вулканична активност има охлаждащ ефект, вулканичните газове позволяват на марсианската атмосфера да улови по-добре в капан топлината, а не да я отрази.

"Хвърлихме поглед назад към ранната марсианска атмосфера, която била прашна, и изчисленията ни сочат, че голямо количество серен диоксид и сярна киселина от вулканични изпарения вероятно е полепнало по тези прахови частици, намалявайки способността им да отрязяват слънчевите лъчи и отлагайки охлаждането. Установихме, че за кратки периоди е имало огромни изригвания на лава. Излезлият на повърхността базалт е оказал голямо влияние върху марсианската атмосфера." Дори без вулканична дейност, летните следобеди в ранния етап от съществуването на Марс са били достатъчно топли, за да може на повърхността на планетата за кратко да има вода в течно състояние, заяви ръководителят на изследването, геологът Джеймс Хед от университета Браун в САЩ.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Източник: БТА