Виртуалната реалност все повече навлиза в ежедневието ни. В бъдеще игрите ще бъдат все по-малка част от нея, прогнозира пред БТА Виктория Викторова, представител на технологична платформа, която миналата седмица организира първото в България изложение за различни технологии за виртуална реалност.

Технологията се развива много бързо, включително и у нас, посочва експертът. В България има програмисти, които разработват игри, както и хора, които могат да снимат такива филми и видеа. Вече са разработени приложения, с които хората могат да си избират недвижими имоти и да се разходят виртуално в тях. Виртуалната реалност се използва и при обзавеждането на бъдещи жилища и помага по-добре да прецениш интериора на дома си, допълва тя.

Паметникът на Бузлуджа оживява чрез виртуалната реалност (ВИДЕО)

Някои психолози също прилагат технологията, за да лекуват фобии у своите пациенти, например от височини, от тъмнина, от говорене пред публика. Чрез виртуалната реалност те поставят хората в съответните ситуации, за да ги освободят от страховете им.

В световен мащаб виртуалната реалност вече има широко приложение. Тя се използва в армията, в медицината, където дава възможност хирурзи да се упражняват върху виртуални хора, в образованието, в маркетинга, казва Виктория Викторова.

Тя признава, че организаторите на изложението са мислили, че в България хората не са запознати много с тази тема, но са били опровергани, защото над 1000 души са го посетили.

Освен виртуална стрелба с лък и игра за стреляне по извънземни кораби, особен интерес е по време на изложението е предизвикало приложение, което създава илюзията, че стоиш на ръба на скала. Преживяването е толкова реално, че повечето хора се затрудняват да пристъпят, когато им се каже да опитат да направят крачка напред, макар да си дават сметка, че всъщност са на твърд под и в зала.

Има няколко основни устройства, които позволяват преживявания във виртуална реалност, обяснява Виктория Викторова. Най-евтините са картонени очила за по два долара, в които се слага телефон. Също за телефон се предлагат и очила, които могат да се намерят за под сто долара, а ако са с по-високо качество - за около двеста лева.

Новите маркетинг оръжия

Около 600 долара е цената на очила, които са за компютър, а най-модерните струват 800 долара. Те имат и контролери, които се държат в ръцете и това обогатява преживяването.

Очаква се и технология за виртуална реалност за плейстейшън, която ще бъде на цените на по-високия клас.

Изживяванията във виртуална реалност нямат някакви отрицателни последствия за организма освен ако човек няма проблеми с вестибуларния апарат. Най-малкото на този етап физически е трудно да се издържи по-дълго от половин час - устройството се запотява, натежава на лицето, ако е с телефон, той прегрява, уточнява експертът и допълва, че тези проблеми вероятно ще изчезнат с усъвършенстването на технологията.

Виртуалната реалност нахлу в ежедневието ни (ВИДЕО)
netinfo

Източник: БТА