Видеоигрите са полезни за здравето
Видеоигрите са полезни за здравето / снимка: БГНЕС

Компютърните и видеоигри влияят положително върху човека. Те усилват редица качества, които хората често използват в своето ежедневие. Това показват данните от изследване на Нотингам Трент Юнивърсити.

Авторът на проучването Марк Грифитс заяви, че "процесът на игра има положителен ефект: образователен, повишаване на самооценката, подобряване на координацията".

"Няма никакви доказателства, че видеоигрите, ако не прекалявате с тях, оказват негативен ефект върху човек", коментира той. "Имам три деца и всички те играят игри. Смятам, че ако са си написали домашната работа, общували са със своите другари и са се занимавали със спорт, това, което ще правят през останалото време, е тяхна лична работа", добави ученият.

"Пазарът на игри нарасна. Причината за популярността на игрите е в това, че ние получаваме нещо полезно. Когато победите, вие се чувствате добре - това повишава вашето самочувствие. Ако сте имали лош ден и искате да забравите всичко, тогава игрите могат да ви помогнат", убеден е Грифитс, цитиран от БГНЕС.

Изследването също така показва, че популярната днес по света видеоигра Call of Duty въздейства положително върху координацията, повишава скоростта на човешките реакции. "Не разрешавам на децата си да играят на нея, защото тя е предназначена за хора над 18 години. Колкото сте по-млад, толкова е по-голяма вероятността агресивната игра да има по-негативен ефект върху вас", предупреждава Грифитс.

В друго проучване, проведено от доктор Робин Розенбърг от Станфордския университет, се казва, че игрите, в които хората се превъплъщават в супергерои им помагат да правят добри дела в реалния живот.