Вече експресно пътуване от Байконур до МКС
Вече експресно пътуване от Байконур до МКС / снимка: БГНЕС, архив

Космическият кораб „Союз ТМА-08М” с нов екипаж за Международната космическа станция се скачи с нея само шест часа след старта от космодрума в Байконур, Казахстан, съобщи представител на Роскосмос.

По-рано екипажите пътуваха до станцията две денонощия.

„Скачването бе осъществено по команда от Земята в предвиденото време в автоматичен режим”, каза представителят на руската космическа агенция. След няколко часа ще бъдат отворени преходните люкове между кораба и станцията и екипажите ще се срещнат.

Новият екипаж е в състав космонавтите Павел Виноградов и Александър Мисуркин и астронавтът от НАСА Кристофър Касиди. Той ще изпълни наситена научна програма от 42 експеримента. По време на орбиталното дежурство ще трябва да разтовари четири товарни кораба „Прогрес”, европейски транспортен кораб ATV-4 и има планирани няколко излизания в безвъздушното пространство, пише РИА „Новости”. При едно от тях екипажът ще монтира система за прогнозиране на стихийни бедствия на Земята.

Планираната продължителност на новата експедиция е 168 земни денонощия. На МКС сега работят руснак, американец и канадец.