В САЩ обсъждат да правят ембриони с човешки и животински клетки
В САЩ обсъждат да правят ембриони с човешки и животински клетки / Thinkstock/Getty Images

Американското правителство може скоро да отдели средства за финансиране на изследвания, които свързват човешки стволови клетки с животински ембриони, предаде АФП. Това поражда много въпроси от етично и научно естество.

Става въпрос за т.нар. химери - хибридни животински ембриони, съдържащи човешки стволови клетки.

Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки

Това ще открие големи перспективи в медицината, от лечение на дегенеративни болести до създаване на органи за трансплантация, но поражда толкова сериозни въпроси, че преди една година Националните здравни институти на САЩ поставиха мораториум върху подобни изследвания.

Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони

След като консултираха изследователи, биолози и специалисти за здравословното състояние на животните, американските Национални здравни институти обсъждат възможността да отменят мораториума, откривайки възможости за финансиране на този тип изследвания.

Националните здравни институти на САЩ определиха 30-дневен период, през който специалисти и широката публика ще могат да направят коментари в интернет. След приключването на въпросния период ще бъде решено дали мораториумът да бъде отменен или не.

Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени

Провежданите от една година срещи показаха, че макар създаването на модели на химери да е свързано със сериозни предизвикателства, има интерес към идеята да се създадат животински модели с човешки тъкани, както и органи, които позволяват да се изследват човешкото развитие, болестите и трансплантациите, поясниха от американските Национални здравни институти.

Изследванията, при които се смесват животински с човешки клетки, не са нещо ново. От десетилетия учени присаждат човешки тумори у мишки и сърдечни клапи от прасета у хора. Безразлични към новия проект обаче едва ли ще има.

Учени се опитват да създадат изкуствен човешки геном

"Представете си, че разполагаме с прасета с човешки мозъци, които се питат защо извършваме експерименти с тях. Или че разполагаме с човешки тела с животински мозъци и в такъв случай си казваме, че това в действителност не са хора. Следователно можем да ги подложим на експерименти и да отглеждаме у тях органи", отбеляза изследователят Стюарт Нюман от Нюйоркския медицински колеж.

Източник: БТА