В САЩ изпитаха туристическо „возило” за разходка в Космоса
В САЩ изпитаха туристическо „возило” за разходка в Космоса / снимка: БГНЕС

Космическото возило, с което британският милиардер Ричард Брансън иска да транспортира туристи в Космоса още през 2011 г., премина през първото успешно изпитание в САЩ. Корабът на фирмата на Брансън за космически туризъм "Върджин галактик" летя в продължение на 2.54 часа над пустинята Мохаве, на 130 км североизточно от Лос Анджелис. Новото превозно средство първоначално се казваше "Спейсшип 2", т.е. "Космически кораб 2". Но през декември, когато беше представено официално на медиите, името му беше променено на Космически кораб "Авантюра".

Космическото туристическо возило, което е от въглеродна сплав, е прикрепено към кораб-майка, наречен "Уайт найт", т.е. "Белият рицар" и напомнящ на два реактивни самолета, свързани с общо крило, под което се намира туристическата совалка. На теория совалката трябва да се отдели от кораба-майка, когато достигне до 18,3 км над земната повърхност, описва технологията БТА.

По време на експеримента в пустинята Мохаве обаче возилото се издигнало до височина само от 13,7 км. Опитите обаче продължават още през тази година. Компанията на Брансън предвижда първите космически туристи да ползват новото возило още през 2011 г. В него могат да пътуват едновременно шестима души.

Досега за необичайното, но изключително вълнуващо пътешествие, са платили 330 кандидати. Всеки от тях се е разделил с по около 200 000 долара. С това компанията вече е спечелила 45 млн. долара от "продадени билети" за космическата авантюра.