В Казахстан откриха фрагменти от ракетата „Протон – М
В Казахстан откриха фрагменти от ракетата „Протон – М / netinfo

Фрагменти от руската ракета „Протон – М”, която преди ден не успя да изведе японски телекомуникационен спътник, са открити на територията на Казахстан, в района на Караганда. Открити са елемент от двигателя на третата степен на ракетата, табло от спътника и детайл от ракетата.

Пресслужбата на министерството на извънредните ситуации на Казахстан съобщи, че в ликвидирането на последиците от неуспешното извеждане на спътника на предполагаемото място на падането работят 209 души и 20 единици техника. Издирват се и други фрагменти и се вземат проби от почвата. Резултатите ще бъдат огласени утре, неделя.

Руската ракета "Протон-М" стартира от космодрума Байконур на територията на Казахстан на 6 септември късно вечерта. Тя трябваше да изведе японския телекомуникационен спътник JCSat 11 на геостационарна орбита, но се разби малко след началото на полета в ненаселен район на републиката, на 50 км югозападно от град Джесказган.

След инцидента Казахстан преустанови извеждането на спътници с ракетата "Протон" от космодрума Байконур в съответствие с процедурата, залегнала в руско-казахстанското споразумение за ползване на космодрума.