Увеличаването на климатиците ще влоши проблема с глобалното затопляне
Увеличаването на климатиците ще влоши проблема с глобалното затопляне / Thinkstock/Getty Images

Ползването на климатици може рязко да се увеличи през следващите няколко десетилетия с увеличаването на доходите в развиващите се страни, довеждайки до нараснало потребление на електричество и до увеличаване на парниковите газове, които допринасят за климатичното затопляне, заявиха американски учени, цитирани от Франс прес.

Климатиците би трябвало да подобрят качеството на живота на над три милиарда души, които живеят в страни в райони с тропичен или субтропичен климат, като Индия, Бангладеш, Бразилия, Китай, Индонезия, Мексико, Нигерия, Пакистан, Филипините.

За да се отговори на това нараснало търсене на комфорт, производството на електричество ще трябва значително да се увеличи, а това е сериозно предизвикателство, смятат авторите на изследването. Голяма част от електричеството по света се произвежда от електроцентрали, които горят въглища. Това означава, че нарасналото търсене на климатици ще доведе до увеличаване на емисиите въглероден диоксид в атмосферата с милиарди тонове.

"Моделът ни разкрива, че в съответствие с нарастването на доходите в тези страни местните домакинства с климатици ще се увеличат от 13 на сто днес на над 70 на сто до края на века", заяви ръководителят на изследването Лукас Дейвис от

Калифорнийския университет в Бъркли. За сравнение над 90 на сто от домакинствата в САЩ са с климатици.

Учените създали изследователския си модел, като анализирали резултатите от анкета, обхванала над 27 000 домакинства в Мексико, и данни за потреблението на електричество в страната. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА