US комисия одобри план за платено предимство в интернет
US комисия одобри план за платено предимство в интернет / Thinkstock/Getty Images

Федералната комисия по комуникациите на САЩ гласува в полза на предложение, което може драматично да промени начина, по който потребителите използват интернет, отваряйки възможност за интернет доставчиците да искат заплащане от уеб страниците, за да могат да доставят с по-добро качество съдържанието си, съобщава Washington Post, цитиран от Фокус.

Планът, който събра 3 срещу 2 гласа, може да отвори врата към нова икономика на глобалната мрежа, в която доставчиците ще таксуват допълнително уебстраниците, за да гарантират безпроблемно им разпространение в интернет.

Предложението все още не окончателното решение, но е сериозна крачка към реализиране на идея, която предизвика яростна съпротива от защитниците на потребителите, от върховете на Силициевата долина и от демократическите законодатели. Сега комисията отваря предложението за 120-дневно публично обсъждане. Окончателният вид на правилата ще бъде гласуван, след като институцията разгледа обществените коментари.

Предложението разпали битка между две от най-влиятелните индустрии в САЩ - от една страна Силициевата долина и от друга доставчици като Verizon и AT&T, които изграждат инфраструктурата, пренасяща интернет съдържанието към домовете на потребителите. Телекомите твърдят, че ако нямат право да искат от технологичните компании по-високо заплащане за бързите връзки, няма да са в състояние да инвестират в по-бързи връзки за потребителите.