Уралски учени откриха парче от метеорита с тегло над един килограм
Уралски учени откриха парче от метеорита с тегло над един килограм / снимкa: Reuters

Учени от Уралския федерален университет при експедиция в Челябинска област откриха най-голямото до момента парче от падналия там метеорит, съобщи ръководителят на експедицията Виктор Гроховский, цитиран от РИА Новости.

По данни на учения теглото на откритото парче е над един килограм. Той допълни, че досега са открити над сто фрагмента от небесното тяло. „Ние изминахме около 50 километра по траекторията на падане на метеорита", уточни Гроховский и посочи, че учените в близко време не планират провеждането на нови експедиции, пише агенция Фокус.

38 пострадали след падането на метеорита в Челябинска област на Русия все още се лекуват в болници, сред тях няма деца, съобщи пресслужбата на областното представителство на руското министерство на здравеопазването, цитирана от РИА Новости.

На 15 февруари сутринта жителите на редица уралски региони наблюдаваха полета на небесно тяло, който завърши със силна експлозия. Загинали няма, но бяха ранени над 1500 души. В Челябинск и няколко съседни населена места бяха нанесени материални щети. Над 5000 сгради останаха без прозорци.