Умна гривна казва кога да се мажем със слънцезащитен крем
Умна гривна казва кога да се мажем със слънцезащитен крем / снимка: Guliver/Getty Images

Всички хора получават слънчеви изгаряния в различна степен. Сега гривната, която следи човешките навици и измерва колко време сме изложени на слънце, помага в борбата с неприятните емоции след слънчевите бани.

Гривната се свързва с приложение за смартфони, което изпраща съобщение на почитателя на слънцето и го съветва как да избегне вредното продължително излагане на слънчевите лъчи.

Сензорите, поставени в красив „камък”, изпълняват главната роля на бижуто. Изобретението, представено на тазгодишното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас, ще бъде пуснато в продажба в САЩ през второто тримесечие на тази година на цена от 99 долара.

Гривната се свързва с приложение за смартфони и съобщава, когато потребителят трябва да се намаже със слънцезащитен лосион или да си сложи шапка, на базата на анализ на въведените данни, например типа кожа. Приложението наблюдава UV чувствителността в реално време, както и следи излагането на слънце през целия ден.

Приложението изчислява колко време най-много можем да се излагаме на слънчевите лъчи за един ден и след това съобщава кога слънцето е било най-силно, пише БГНЕС. Това е първото по рода си устройство, което комбинира мода и защита от вредните слънчеви лъчи.

Изработен от метална сплав, сензорът на бижуто може да бъде в три цвята- златист, платинен и бронзов. Той може да бъде носен като брошка или да бъде закачен към силиконова или кожена каишка, които са включени в комплекта.