Уикипедия спря за денонощие в протест срещу SOPA
Уикипедия спря за денонощие в протест срещу SOPA / снимки: Reuters
Уикипедия спря за денонощие в протест срещу SOPA
49114
Уикипедия спря за денонощие в протест срещу SOPA
  • Уикипедия спря за денонощие в протест срещу SOPA

В полунощ нюйоркско време, интернет енциклопедията Уикипедия беше закрита за 24 часа. Тя направи това като протест срещу два проектозакона, които се обсъждат в американския Конгрес и Сенат. Тези закони ще дадат големи правомощия на фирми, които чувстват, че интелектуалните им права за засегнати. Законите ще позволят да бъдат закрити цели сайтове като You Tube и дори Уикипедия, където информацията е качена не от собствениците, ами от потребители.

Решението за информационната завеса на Уикипедия беше съобщено в понеделник, целейки да накара интернет потребителите из целия свят да се замислят, тъй като и те ще бъдат пряко засегнати от тези американски закони.

След допитване, на което се отзоваха почти 2000 от регистрираните потребители на Уикипедия, беше взето решението да бъде закрита за едно денонощие английската Уикипедия. Това действие е предназначено като протест срещу американските проектозакони SOPA и PIPA - или Закон за спиране на онлайн пиратството и Закон за съхраняването на интелектуалната собственост, които се обсъждат в Америка от миналата година.

Законите се подкрепят от много медийни гиганти като News Corp, Sony Music и NBC Universal. На текстовете се противопоставят много интернет гиганти като YouTube, Google и Wikimedia Foundation, собственика на Уикипедия. Освен Уикипедия сред фирмите, които днес са блокирани сайтовете си са Reddit и Wordpress.

Макар и милионите си потребители, самата Фондация Уикимедия има едва десетина служители, които отговарят най-вече за техническата изправност на нейните сайтове. „Свободата на словото е основно понятие, централно за открития характер на Интернет. Тук в Америка вече си имаме едни съвсем разумни закони, които сполучливо се справят с нарушенията на авторските права. Всеки музикант може да помоли YouTube  да свали негова песен, и YouTube са длъжни да се отзоват. Проблемът е, че този закон ще задължи сайтове като Уикипедия сами да си контролират съдържанието, което просто не е по силите им. Да, вярвам, че трябва да има борба с пиратството, но не този закон е начина”, коментира въпроса основателят и президент на фондацията Джими Уейлс.

От Белия дом съобщиха, че администрацията на Барак Обама няма да подкрепи законодателство, което намалява свободата на изражението.

Уикипедия спря за денонощие в протест срещу SOPA
netinfo


Потребители на сайта обаче не са съгласни с действията на Уикипедия. Те са привърженици на свободния и неутрален характер на нейното съдържание и вярват, че позицията й по този правен въпрос също трябва да си остане неутрално. Компютърният консултант Робърт Лоутън, който е дългогодишен редактор в Уикипедия казва, че преди да се осъзнаем, Уикипедия ще започне да се самоблокира и за по-странични въпроси, като например за спасяване на китовете.

Днешното действие на английската Уикипедия не е безпрецедентно - през октомври миналата година, италианската Уикипедия се самоблокира за три дни като протест срещу закон предложен от правителството на Силвио Берлускони, с който лица биха могли да изискват негативна информация за тях да бъде премахна от публичното пространство, дори ако тази информация е вярна.

Проектозакона SOPA е въведен през октомври 2011 г. от републиканския конгресмен от Тексас Ламар Смит, а PIPA е въведен през май 2011 г. от демократичния сенатор от Вермонт Патрик Лийхи.

Уикипедия е основана през 2001 г. и има версии на 282 езика. От тях първата и най-голяма е английската, която притежава почти 4 милиона статии и около 131 000 активни потребители. Българската Уикипедия, основана през 2003 г., е на 34-то място по големина, със 125 000 статии и едва 900 активни потребители.