Учени създадоха робот, управляван от гъсеница
Учени създадоха робот, управляван от гъсеница / снимка: www.sxc.hu

Учени от Токийския университет създадоха робот, който се управлява от гъсеница. След като са анализирали устройството на нейната нервна система, учените са открили начин да контролират нервите, отговарящи за движението на крайниците, предадоха ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

 

Специалистите са създали малък по размер робот, придвижващ се на колела. Гъсеницата е била поставена в "кабината" на това устройство, а към мозъка й са били прикрепени микроскопични елктроди. Електрическите импулси в мозъка на гъсеницата задвижват цялата "машинария". За да заставят гъсеницата да произвежда тези импулси, японските учени са използвали нейната слабост към особен вид феромони. В природата, усещайки този мирис даже от много отдалеч, гъсеницата веднага се устремява към него.

 

Същото се е случило и при експеримента, осъществен в Токийския университет. Роботът е бил поставен на разстояние 60 см от съд, съдържащ феромони, и той благополучно е изминал тази дистанция. След това опитът бил повторен няколко пъти, като съдът бил поставян на различни места, но роботът с "пилот" вътре винаги с лекота го откривал. Изследователите възлагат големи надежди на обонянието на насекомите. Ако се разкрие техният секрет, тогава ще бъдат създадени съвършените прибори за откриването на наркотици.