Учени създадоха миша сперма в лаборатория
Учени създадоха миша сперма в лаборатория / sxc.hu

Китайски учени създадоха лабораторно рудиментарна миша сперма от стволови клетки, оплодиха с нея яйцеклетки, от които се родиха здрави мишлета, съобщиха АП и АФП.

Постижението може да доведе до разработване на лечение за мъже с безплодие. При него ще се взимат кожни клетки, които ще се превръщат в сперма, предаваща на поколението ДНК на бащата. Методът вече се тества с маймуни.

Учените от медицинския университет в Нанцзин са започнали експериментите си с миши ембрионални стволови клетки, които могат да се развият във всякакъв вид клетки в тялото. С помощта на химикали, хормони и тестисна тъкан те ги стимулирали да се трансформират в сперма.

И преди са правени експерименти за създаване на прекурсори на сперма по този начин, но те е трябвало да се трансплантират в тестиси, за да продължат да се развиват. При новия метод това не е необходимо. Всичко става лабораторно.

Учените не са създали точно сперматозоиди с глава и опашка, а са стигнали до предишната фаза - сперматиди, която има достатъчно генетична информация.Те са ги инжектирали в яйцеклетки лабораторно. Обработени са общо 379 яйцеклетки. Родили са се девет мишлета.

Резултатите са убедителни, каза Джон Скименти от Корнелския университет, който не е участвал в изследването.

Според него методът може да бъде адаптиран за хора, но трябва да бъде намерена алтернатива без използване на тестиси от новородени. Освен това резултатите първо трябва да бъдат потвърдени и от други лаборатории, а и да бъде постигната по-голяма ефикасност, защото няма толкова голяма възможност за осигуряване на женски яйцеклетки.

Източник: БТА