Учени отгледаха почти напълно развит човешки мозък
Учени отгледаха почти напълно развит човешки мозък / ThinkStock/Getty Images

Учени от САЩ са отгледали в лаборатория почти напълно развит човешки мозък, чиято зрелост е сравнима с тази на 5-седмичен ембрион в майчината утроба, пише в. "Дейли телеграф".

Мозъчният "органоид" е създаден от препрограмирани кожни клетки и е с размера на гумичка на молив. Учените от университета на Охайо се надяват, че миниатюрната маса от функциониращи нервни клетки и влакна ще се окаже ценно средство за тестването на нови лекарства, без да се използват животни, както и за изследването на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Освен нервни клетки и техните "проводници" на сигнали - аксони и дендрити, "мозъкът" съдържа също поддържащи и имунни клетки. Органоидът разполага с 99 процента от гените, налични в мозъка на ембриона, и зачатъчни гръбначен мозък и "око".

Учените все още нямат яснота дали ако бъде отглеждан още известно време в лабораторни условия, "мозъкът" ще попълни липсващия един процент гени и ще се развие напълно.

"Той не само прилича на развиващ се орган, но и разнообразните клетъчни типове в него експресират почти всички гени, както се случва в мозъка", казва ръководителят на изследването Рене Ананд.

За създаването на мозъчния органоид учените са трансформирали възрастни кожни клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки. Това са нормални възрастни клетки, върнати в недиференцирано плурипотентно състояние чрез внасянето на външен генетичен материал. Изкуствено създадените стволови клетки са били подтикнати да се развият в различни мозъчни клетъчни типове и сигнализиращата мрежа на мозъка.

Източник: БТА