Учени наблюдаваха за първи път движение на два атома в молекула
Учени наблюдаваха за първи път движение на два атома в молекула / снимка: sxc.hu

Учени съобщиха, че са записали за първи път движението на два атома в молекула в реално време. Това е истински подвиг, като се има предвид, че движението е продължило само една милионна от една милиардна част от секундата.

За да постигнат това, учените бомбардирали с помощта на ултра бърз лазер молекули азот и кислород. Снопът лъчи на лазера избутал един от електроните, гравитиращ около молекулата, който веднага след това се върнал в естествената си орбита, предизвиквайки миниатюрен сблъсък, довел до освобождаването на енергия.

Подобно на фотограф, който използва светлината на светкавица, която обгръща обекта му, за да му направи снимка, именно тази освободена енергия от електрона била наблюдавана и анализирана от учените, за да възстановят движенията на двата атома в молекулата.

Според Луис ДиМауро от Държавния университет в Охайо, който провел изследването, публикувано днес от британското сп. „Нейчър”, това е решителен етап не само за наблюдаването в реално време на химически реакции, но също така за контролирането им в рамките на атома, пише БГНЕС.

„Благодарение на тези опити си дадохме сметка, че можем да контролираме траекторията на един електрон, докато се връща към молекулата. Следващият етап ще бъде да видим дали ще можем да управляваме електрона точно както трябва за контролирането на химическа реакция”, обясни физикът.

Друга трудност за учените ще бъде да атакуват и по-сложни молекули като протеини. Азотът и кислородът, използвани за първия тест в действителност, имат много проста структура (два идентични атома).