Учени идентифицираха общ прародител на шимпанзетата
Учени идентифицираха общ прародител на шимпанзетата / Thinkstock/Getty Images

ДНК анализ разкри общия прародител на всички шимпанзета и маймуни бонобо, съобщи ЮПИ. "Генетичният Адам" на шимпанзето е на повече от 1 милион години и сега е на върха на родословното дърво на вида.

Шимпанзетата градят приятелствата си върху доверието

Учени от университета на Лестър в Англия проследили участък от Y-хромозомата, която сепредава от бащи на синове, сред група шимпанзета, бонобо, горили и орангутани. Била проследена и митохондриална ДНК, която се предава от майката на потомството й.

ДНК анализът позволил на учените да създадат генеалогично дърво и да поставят "генетичния Адам" на върха му. "Прародителят на Y-хромозомното родословно дърво е нещо, наречено Y-хромозомен Адам", заяви ръководителят на изследването генетичката Пиле Халаст от университета.

Откриха защо не приличаме на шимпанзета

"Генетичният Адам" на хората е на 200 000 години, а този на горилите - едва на 100 000 години.

"Y-хромозомното родословно дърво за горилите е с много плитки корени", поясни Халаст. "Това съвпада с виждането, че малък брой мъжки горили - алфа мъжкари, в групата са ставали бащи. И обратно, родословните дървета на шимпанзета и бонобо са с дълбоки корени, а това потвърждава хипотезата, че мъжките и женските екземпляри сред тези два вида безразборно са се чифтосвали", разяснява още тя.

Източник: БТА