Търсят живот на луната Енцелад
Търсят живот на луната Енцелад / снимка: Guliver/Getty Images

Възможно е в обозримо бъдеще космически апарат да достави на Земята проби от извънземен океан, които да бъдат изследвани за наличие на живот, пише Space. Учени разработват концепция за изстрелване на сонда, която да прелети през струите пара, излизащи от десетките гейзери в областта на южния полюс на покритата с лед луна на Сатурн - Енцелад.

Тези гейзери изхвърлят вода, соли и органични компоненти нависоко в Космоса. Експедицията, наречена Life Investigation for Enceladus (LIFE) ще събере проби от струите и ще ги изпрати с капсула обратно към Земята.

"Да получим проби от Енцелад би било феноменално", казва ръководителят на проекта Питър Цу. "С една-единствена мисия бихме могли да намерим отговор на въпроса дали сме сами във вселената", добавя той. Засега LIFE не е в графика на Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

Според изчисленията на Цу експедицията би струвала 700 милиона долара или около 30 процента от цената на мисията на марсохода Curiosity.

Много астробиолози смятат широката 500 метра луна Енцелад и значително по-големия спътник на Юпитер Европа за местата с най-голям потенциал за съществуване на живот извън Земята.

Енцелад и Европа имат океани от течна вода, които взаимодействат със скалистата повърхност на небесните тела, правейки възможно протичането на сложни химични реакции, допълва Фокус. Последните проучвания предполагат, че макар океаните на двете луни да са извън обсега на слънчева светлина, те все пак може да притежават енергийни източници, достатъчни за поддържане на микробактериален живот.