Тъмната материя е обградила Слънцето
Тъмната материя е обградила Слънцето / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Слънцето, от което зависи напълно биологичния живот на Земята, е обградено от загадъчната тъмна материя. Това съобщава Би Би Си /BBC/, като се позова на откритието на Цюрихския университет.

"99% сме сигурни, че тъмната материя се намира в непосредствена близост до Земята и е разположена около Слънцето", заяви един от ръководителите на изследването професор Силвия Гарбари.

Изводът е бил направен от учените върху основата на най-нови математически модели, отчитащи разпределението на масите в многобройните галактики.

Съвременната наука преценява, че "тъмната" или "черна" материя заема около 70% от масата на Вселената, пише Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Учените от Цюрих подлагат на съмнение аксиомата, че тъмна материя около Земята няма, защото планетата ни се намира в края на галактиката.

Засега не е ясно дали тъмната материя има влияние върху човека и дали с нея е свързана някаква все още скрита "черна" енергия, пише ИТАР-ТАСС.

Според българския учен доц. д-р Леандър Литов, един от участниците в експериментите в ЦЕРН с големия адронен ускорител ,"ако хората са правили изследвания на движението на галактиките, са забелязали, че тяхното поведение съответства на условия, сякаш са с по-голяма маса от това, което се вижда като звезди, звезден прах в тях. Оттук излиза, че трябва да има още някаква материя - тя нито излъчва, нито поглъща светлина, поради което ние не я виждаме. Тази материя е наречена тъмна материя. Ние можем да изчислим колко е голяма тази маса. Оказва се, че 23% от общата маса на Вселената действително са за сметка на тази материя. Ние знаем, че нея я има, но ние не знаем от какво е съставена тя", обясняваше по-рано Литов.