Трабантът се завръща
Трабантът се завръща / снимка: BGNES

Почти две десетилетия минаха от падането на Берлинската стена, но една германска компания смята да възроди един от символите на Източна Германия – трабанта.

Новите трабанти вече няма да имат малки двигатели, нито ще изхвърлят вредни газове или пък ще имат картонени купета. Те обаче ще запазят уникалния си дизайн точно както Фолксваген направи с Костенурката и БМВ с Мини.

Въпреки неудобния си интериор и слабия двигател, трабантът вече е придобил статут на култ, пише БГНЕС. Сега баварската компания, специализирана в производството на миниатюрни коли Херпа, иска да възроди „Траби“. Ето защо тя е купила правата върху името и смята да създаде преработена версия на автомобила от близкото минало.

Има нова Костенурка, ново Мини, време е и за ново Траби, коментира говорителят Даниел Щиглер. Компанията ще представи модел в мащаб 1:10 на Международния автомобилен салон във Франкфурт следващата седмица. Колата е четириместна с две врати и е боядисана в небесносин цвят. Производството й ще зависи от реакцията на публиката по време на изложението.

Най-вероятно ще има ограничена серия от 5000 бройки. Водим преговори с няколко производители, коментира Щиглер. Херпа възнамерява да замени двигателя на Трабанта с такъв от БМВ, което означава, че една кола ще струва около 50 000 евро. За сравнение, винтидж моделите, които са възстановени и са в добро състояние, се продават в Интернет за около 10 000 евро.