Тя се върти по-бързо
Тя се върти по-бързо / снимка: sxc.hu

Учените са смаяни. През 2010 г. скоростта на ротация на Земята изненадващо се е увеличила - незначително наистина, но и недвусмислено, в сравнение с предходни години. Каква е причината, е загадка за учените.

„Изненадани сме от сегашната скорост на ротация на Земята”, признава Волфганг Дик от Германската служба по картография и геодезия във Франкфурт на Майн. През 2010 г. „синята планета” се е въртяла малко по-бързо, отколкото се е очаквало. Наистина, в крайна сметка ротацията на Земята и тази година е забавена, само че забавянето не е толкова голямо, колкото е било в предишни години.

Минута с 61 секунди?

Дълготрайната тенденция е ясна: Земята ротира все по-бавно и на всеки 1000 дни губи около една секунда. Това лесно може да се измери с атомен часовник. За да не се раздалечават все повече астрономическото и часовниковото време, на всеки две-три години точно преди настъпването на Новата година се добавя една секунда. Последната минута на 2010 г. обаче ще се състои от 60, а не от 61 секунди.

Защо през 2010 г. Земята се е въртяла по-бързо от очакваното, учените не могат да обяснят. От значение са вероятно много фактори. Така, както при пирует състезателката по фигурно пързаляне се върти по-бързо, когато ръцете й са плътно прибрани до тялото, така и Земята се върти по-бързо, когато листата на дървета окапват или пък в долината се стичат ледникови води. Времето също оказва влияние - поради въздействието на водното съдържание на въздушните маси в атмосферата върху ротациите.

Кога ротациите напълно ще спрат?


Причината за забавената ротация на Земята е известна - за нея е виновна луната или по-точно нейната гравитационна сила. След близо 15 млрд. години ротациите на Земята напълно ще спрат. Последната година, в която при настъпването на Новата година е добавена една секунда, е 2008-а. Учените от Международната служба за ротация на Земята не са смятали, че през 2010 г. ще трябва да се добави една секунда. И действително, това няма да е нужно.