Toyota измести Ford от второто място в САЩ
Toyota измести Ford от второто място в САЩ / снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че Toyota вече е №1 в света, сега японският концерн измести Ford от второто място по продажби в САЩ.

След 75 години вицешампионска позиция по продажби в Америка, Ford отстъпи мястото на Toyota, която, след като детронира GM от световния връх, сега се е прицелила в лидерството и на американския пазар.

Смяната на местата в голяма степен се дължи на Ford, чиито продажби са намалели с 11,8% през 2007 г., докато тези на Toyota са нараснали с 3%. В края на годината Toyota води на Ford с 48 226 повече продадени автомобила. Обновяването на моделното семейство на Toyota е в основата на увеличените продажби, а пикапът Tundra е един от ударниците, с 57% ръст в продажбите спрямо 2006 г.

Общите продажби на Toyota и Ford са малко под 2,6 млн. превозни средства.

Продадените 130 125 автомобила от кросоувъра Edge не успяха да помогнат на Ford, въпреки че тази цифра е с 30% над очакванията на компанията. Най-голяма вреда за Ford донесе спадът от 18% в корпоративните сделки, както и спадът от 10% в продажби на дребно. GM също изпитва сериозни затруднения в единичните продажби със спад от 6% до 3,87 млн. продадени превозни средства.

Агенция Speed-Press