Тома Песке oбяви литературен конкурс от Международната космическа станция
Тома Песке oбяви литературен конкурс от Международната космическа станция / БГНЕС

Френският астронавт Тома Песке обяви от Международната космическа станция (МКС) началото на литературен конкурс, вдъхновен от "Малкият принц", предаде Франс прес.

Желаещите да се включат в литературната надпревара ще трябва да "изпратят" популярния герой на писателя Антоан дьо Сент-Екзюпери на нова планета, където ще се състои поредната му изненадваща среща.

Французин, американка и руснак потеглиха към МКС (ВИДЕО)

В конкурса могат да участват деца, юноши и млади хора до 25 години. Участниците могат да изпращат текстовете си, написани на френски език, до 28 февруари. Жури от астронавти, представители на Европейската космическа агенция (ЕКА) - един от организаторите на конкурса, и литературни дейци, ще избере 10 финалисти - пет от Франция и пет от останалата част на света.

Десетте произведения ще бъдат изпратени на Тома Песке на МКС в средата на март. Астронавтът лично ще избере носителите на две големи награди - френска и международна. Изборът му ще бъде оповестен на 6 април.

МКС посрещна трима нови астронавти (СНИМКИ/ВИДЕО)

Обявявайки началото на конкурса, Песке е споделил, че в младостта си е черпил вдъхновение от Антоан дьо Сент-Екзюпери, чиито пълни съчинения е взел със себе си на МКС.

Французинът пребивава на борда на орбиталната станция от 20 ноември миналата година.

Източник: БТА