Тетрис заличава болезнените спомени
Тетрис заличава болезнените спомени / снимка: БГНЕС, архив

Компютърната игра "Тетрис" може да помогне на хора, които имат болезнени спомени след травмиращо събитие, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Става дума преди всичко за пациенти, засегнати от посттравматичен стрес.

В рамките на изследването учени под ръководството на Емили Холмс от Кембриджкия университет извършили два експеримента. При първия от тях 52-ма участници гледали 12-минутен филм, някои сцени от който пресъздават условия, свързани с получаване на травма, като например кадри, показващи сериозни наранявания след пътен инцидент. Това е добър начин да се предизвикат експериментално натрапчиви спомени.

На следващия ден участниците гледали кадри от същия филм и трябвало да попълнят въпросници за натрапчивите си спомени, свързани с него. След това половината от участниците играли на компютърна игра "Тетрис" в разстояние на 12 минути. Накрая всички участници трябвало да опишат в бележници миговете от деня, в които имали натрапчиви спомени, свързани с филма.

Вторият експеримент бил сходен с първия, но учените поискали от някои участници да играят на компютърна игра "Тетрис", без да са гледали въпросните сцени, докато други участници просто гледали филма.
Заключенията на учените са, че "Тетрис" допринася да се избегне повтарянето на болезнени спомени. Компютърната игра обаче не е достатъчна - нужно е също да се реактивира споменът. "Макар хората да предпочитат да забравят травмиращите спомени, ще е добре да ги извикат наново, за да ги направят по-малко натрапчиви", заяви Ела Джеймс от екипа.

Резултатите от изследването са публикувани в Psychological Science.