Технологични гиганти призоваха за промени в американските закони
Технологични гиганти призоваха за промени в американските закони / Gulliver/Getty Images

Осем американски технологични гиганти, сред които Twitter (Туитър), Facebook (Фейсбук) и Apple (Епъл), публикуваха отворено писмо до президента Барак Обама с искане за "реформиране на практиките за наблюдение" на САЩ след разкритията на бившия консултант на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

"Разкритията от това лято показаха спешната нужда от реформиране на практиките за наблюдение на правителствата в световен мащаб", пишат AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Yahoo! и Twitter. "Равновесието в много страни беше значително нарушено в полза на държавата и за сметка на правата на гражданите, правата, които са записани в нашата Конституция. Това разклаща свободите, на които ние държим. Време е за промяна", допълват компаниите, цитирани от БГНЕС.

Осемте подписали документа призовават „САЩ да поемат инициативата и да започнат реформи, така че дейността по наблюдение на властите да бъде ясно рамкирана от закона, да е пропорционална на рисковете, прозрачна и обект на независим контрол".

"Неотдавнашните разкрития за дейността по наблюдение на правителства разколеба доверието на нашите потребители", заяви генералният директор на Yahoo! Мариса Майер. "Време е правителството на САЩ да възстанови доверието на нашите потребители и е време правителството на САЩ да предприеме действия за възстановяване на доверието на гражданите в цял свят", допълни тя.