Създадоха сърце от стволови клетки
Създадоха сърце от стволови клетки / © Thinkstock/Getty Images

Денят, когато пациентите, нуждаещи се от сърдечен имплант, няма да чакат за подходящ донор вече е по-близо, пише CNET, цитиран от агенция Фокус.
Изследователи от Масачузетската обща болница са отгледали функционираща сърдечна тъкан от добити от кожни клетки стволови клетки. Резултатите са публикувани в журнала Circulation Research.

Новата техника може да доведе до производство на сърдечна тъкан от клетъчен материал на пациента, което ще премахне нуждата от намиране на подходящ донор и ще намали вероятността от имунна реакция.

Да се отгледа цяло сърце от клетки не е възможно. Трябва да има матрица, която да придаде форма на клетките. При естественото протичане на процесите тази матрица, наричана екстрацелуларен матрикс, се генерира от отделяни от клетките протеини.
"Производството на функционираща сърдечна тъкан е свързано с няколко предизвикателства," казва водещият автор Жак Гюет. "Трябва да се осигурят поддържаща сърдечна функция матрица, специализирани сърдечни клетки и поддържаща среда, за могат клетките да се "заселят" в матрицата и да формират зряла тъкан, извършваща сложни сърдечни функции."

Вместо да отгледат екстрацелуларни матрикси, което би отнело време, учените са използвали сърца от 73 донори, определени като неподходящи за трансплантация. Екипът е отделил от сърцата екстрацелуларния матрикс с дезинфекциращ разтвор, който е отстранил всички живи клетки и е оставил матрица за нов клетъчен материал.

Присадиха за шести път сърце на 99-годишния милиардер Дейвид Рокфелер

За да посади в матрицата клетки, екипът е използвал нов метод за превръщане на кожни клетки в стволови клетки, който разчита на трансфер на информация чрез РНК. Плурипотентните стволови клетки са били програмирани да се развият като сърдечни мускулни клетки, а след това са били поставени в естрацелуларния матрикс. В рамките на няколко дни те са се превърнали в контрактираща мускулна тъкан. Растящото сърце е било поставено в биореактор с хранителен разтвор. След 14 дена изследователите са открили плътни области от незряла сърдечна мускулна тъкан, която е контрактирала нормално при електрическа стимулация.

"Регенерирането на цяло сърце е дългосрочната ни цел, от която ни делят няколко години, а в момента работим върху създаването на миокардни пластири, които биха могли да заместват увредена при удар или сърдечна недостатъчност тъкан," казва Гюет.