Създадоха интелигентен инсулин
Създадоха интелигентен инсулин / Thinkstock/Getty Images

Учени създадоха "интелигентен" инсулин, който циркулира 10 часа в кръвоносната система, но се активира, когато нивото на кръвната захар е високо, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Успехи в медицината през 2014 година

Диабетиците всеки ден си задават въпроса дали нивото на кръвната им захар не е много високо. Резултатите от изследване на Масачузетския технологичен институт обаче откриват пътища за лечение, които ще улеснят живота на диабетиците.

Учените разработили химично модифициран инсулин, който се активира, когато концентрацията на глюкоза в кръвта е висока. Това е голямо облекчение за всички онези, чийто панкреас не успява да регулира по естествен път гликемията, а ежедневието им
е белязано от контролни прегледи, последвани от инсулинови инжекции, ако това е нужно.

Изследването е извършено с мишки. След евентуалните клинични опити обаче предимствата вероятно ще са многобройни. Няма да е нужно пациентите непрестанно да контролират нивото на кръвната си захар, а инсулиновите инжекции ще бъдат ограничени до една-две дневно. Ще се избегне рискът от неуместно приемане на инсулин, което може да доведе до хипогликемия. Учените освен това установиха, че "интелигентният" инсулин регулира по-бързо гликемията в сравнение с "класическия" инсулин.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА