Суперлаборатория изследва археологически находки
Суперлаборатория изследва археологически находки / снимка: Sofia Photo Agency
Най-модерната в страната лаборатория за консервация и реставрация на археологически находки беше открита в столицата. Тя се намира в сградата на Археологическия музей. Лабораторията разполага с уникална апаратура за изследвания, купена с пари отпуснати от Японското правителство.

Най-големите достойнства на лабораторията според директора на Археологическия музей Васил Николов са, че „новата апаратура дава възможност вече не само за консервация и реставрация, ние изнасяме на ново ниво работата с археологическите находки. А именно в процеса на консервация и реставрация се правят изследвания на предметите – на тяхната технология, състояние, произход и други скрити страни на предмета, за които не сме се досещали, но апаратурата е достатъчно умна, за да ни ги покаже”.

375 000 долара е дарило правителството на Япония за апаратурата в лабораторията. Най-интересен в нея е дигиталният микроскоп, който е с възможност за увеличение до 3000 пъти. Новата лаборатория ще се използва най-вече за нуждите на Археологическия музей. От нея ще могат да се възползват и специалистите от музеите в страната.