Стволови клетки излекуваха деца от катаракта
Стволови клетки излекуваха деца от катаракта / freeimages.com

Дванадесет деца, родени с катаракта, са възвърнали зрението си, след като учени са приложили радикално нова терапия със стволови клетки, за да регенерират здрави лещи в очите им.

Това пише The Guardian, цитиран от агенция „Фокус". Децата, всички на възраст под две години, са първите пациенти със катаракта, лекувани с новия метод. Заболяването, известно още като "перде на окото", е най-честата причина за слепота в света.

Експериментът е бил одобрен след тестове върху животни, които са установили, че техниката би трябвало да постига по-добри резултати от конвенционалната хирургична операция при хора.

Успешна операция върна зрение

"Лещите регенерираха забележително добре," казва Кан Джан, който е ръководил на изследването в Калифорнийския университет в Сан Диего.

"Възстановихме зрителната функция на децата, като това означава регенериране на прозрачна очна леща" - обяснява лекарят. Специалистите ще наблюдават децата, за да видят дали очите им ще се развиват нормално или отново ще се появи катаракта.

Пробивът получава признание от специалистите в областта. Душко Илич от Лондонския кралски колеж нарича проучването "едно от най-забележителните постижения в областта на регенеративната медицина.". Тепърва ще се проучва дали подобно лечение би било ефективно за възрастни хора с катаракта.