Строят най-високата сграда в света (ВИДЕО)
Строят най-високата сграда в света (ВИДЕО) / снимка: sxc.hu

С години се говореше, преди, по време и след изграждането на най-високата сграда в света към днешна дата - Бурж Халифа в Дубай.

Дубай се вдъхнови от приказката, ще строи висящ Град на Аладин

Само след пет години обаче нейната слава ще бъде засенчена, тъй като тя ще отстъпи място на друга, още по-висока сграда - Kingdom Tower (Кралска кула), която ще се намира в Джеда (Саудитска Арабия). „Ще поставим нов рекорд в архитектурата”, казва Моубин Хамауд, председател на Управителния съвет на Jeddah Economic Company, съобщава „Стандарт”.

Kingdom Tower ще се извисява на 1007 м височина на брега на Червено море и ще е със 172 м по-висока от сегашния най-висок небостъргач в света. Ще се състои от хотелска част, която ще предлага 200 стаи, много офиси, 481 луксозни апартамента. Разгънатата застроена площ на високата над 1 км сграда ще е 500 000 кв.м., което се равнява на 123 футболни игрища. Предвидени са 59 асансьора, като най-бързите ще се движат с 10 м/сек. Плановете са да бъде пусната в експлоатация през 2020 г.

Финансирането на Kingdom Tower е отнело пет години и вече е налично - 1,2 млрд. USD. Още няколко милиарда ще струва изграждането на ново предградие в Джеда, което ще бъде разположено около бъдещия най-висок небостъргач в света.