Строят гигантски телескоп в пустинята Атакама
Строят гигантски телескоп в пустинята Атакама / снимка: ThinkStock/Getty Images

В чилийската пустиня Атакама започна строителството на Гигантския Магеланов Телескоп, който ще бъде най-големият в света.

Главното огледало на телескопа, разделено на 7 сегмента, ще бъде с диаметър 25,4 м.

Това ще позволи получаването на 10 пъти по-ясно изображение от предлаганото от космическия телескоп "Хъбъл". Телескопът ще бъде защитен от купол с височина на 22-етажна сграда.

Учените се надяват, че с помощта на новия супертелескоп ще могат да получат повече информация за черните дупки и другите естествени космически обекти, намиращи се извън Слънчевата система. Гигантският Магеланов Телескоп ще спомогне и за изучаването на древните галактики и като цяло за произхода на Вселената. С негова помощ ще могат да бъдат открити и повече екзопланети, т.е. годни за живот поради сходството си със Земята и потенциален нов дом на човечеството в по-далечно бъдеще.

Гигантският Магеланов Телескоп ще бъде разположен на 2500 м надморска височина. Ще започне да функционира през 2021 г. В проекта, който е на стойност над 500 млн. долара, участват САЩ, Австралия, Бразилия, Южна Корея и Чили.

Източник: БГНЕС