Спряха изстрелването на свръхмодерна японска ракета
Спряха изстрелването на свръхмодерна японска ракета / БГНЕС, архив

Изстрелването на японската ракета "Епсилон" с научноизследователския спътник SPRINT -A бе отменено заради нарушение на синхронизацията в работата на наземния компютър и електронно оборудване на ракетата с 0,07 секунди, съобщи в петък министърът на образованието и науката Хакубун Шимомура, цитиран от РИА Новости.

Той отбеляза, че е необходимо да се установят причините за този провал, така че да може изстрелването да стане възможно най-скоро, през септември.

Изстрелването трябваше да се състои във вторник , но е отменено автоматично 19 секунди преди старта.

"Епсилон" е плод на 12-годишни усилия на учените от Японската агенция за аерокосмически изследвания. В основата на разработката на ракетата, която в Япония се определя като революционна, са залегнали три принципа: пестене на време, на човешките ресурси и на оборудване. Тристепенната ракета "Епсилон" е два пъти по-малка от сега използваните ракети Н2А - височината й е 24,4 м и е почти три пъти по-евтина, отбелязва БГНЕС. Оборудването е свръхсъвременно, което позволява да се намали значително броят на специалистите, необходими за подготовката й за полет.

"Епсилон" трябва да изведе в околоземна орбита спътника SPRINT- A, който събира данни за ултравиолетовите лъчи, които се абсорбират от атмосферата на Земята и не достигат повърхността й, както и получаване на информация за атмосферата на Марс, Венера и други планети от Слънчевата система.