Совалката Индевър се скачи с МКС
Совалката Индевър се скачи с МКС / снимка: БГНЕС

Астронавтите на борда на совалката "Индевър" отвориха люк към Международната космическа станция и размениха ръкостискания и прегръдки с колегите си на 360 км над Земята, предаде АФП. Люкът беше отворен в 2.16 часа българско време, около два часа след скачането на "Индевър" към станцията и почти 48 часа след началото на 15-дневната мисия на совалката.

"Добре дошли "Индевър". Разбираме, че тази къща се нуждае от поправка и вие сте хората, които ще се заемат. Наистина се радваме да ви видим. Добре дошли в Космоса", каза командирът на станцията Майк Финке на седемте новопристигнали астронавти.

Час преди скачването, "Индевър" направи завъртане на 360 градуса. То бе заснето от астронавтите, като изпратените от тях снимки ще помогнат на НАСА да установи совалката е понесла щети при изстрелването й в петък (рано сутринта в събота българско време).

На заснетите при излитането на "Индевър" кадри се виждат най-малко две отчупени парчета.

Совалката ще достави на Международната космическа станция 14,5 тона материали и оборудване, което ще позволи eкипажът на МКС да бъде увеличен догодина от трима на шестима души. Пратката включва система за обработване на използвана вода, включително отделяната от астронавтите урина, за да стане тя годна за пиене. Тя ще позволи да бъде намалено с 6,8 тона годишно количеството вода, което е необходимо да бъде доставяно на борда на МКС.