Совалката Дискавъри бе изстреляна успешно
Совалката Дискавъри бе изстреляна успешно / netinfo

От космодрума в Кейп Канаверал, в щата Флорида бе изстерляна успешно совалката Дискавъри със седем членен екипаж на борда.

Двата големи горивни резервоара са се отделили успешно в определоното време и полетът протича нормално, съобщават от НАСА.

През първите минути след изстрелването на совалката няколко парчета изолационна пяна се отделиха от външния й резервоар.

Няма проблеми с външния резервоар на Дискавъри при изстрелването й от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида, и ако парчетата изолационна пяна са се отделили както се предвиждаше, не съществува опасност за астронавтите. Това заяви говорител на Американската космическа агенция.

Този път всичко с резервоара бе наред, заяви Уейн Хейл, директор на програмата за совалките по време на пресконференция, организирана 5 часа след изстрелването на Дискавъри.

Говорителят допълни, че няма основания са притеснение за сигурността на 7-те астронавти от екипажа, които се насочват към Международната космическа станция и се очаква да пристигнат в четвъртък.

През февруари 2003 г. парчета изолационна пяна се отделиха от външния резервоар на совалката Колумбия, което предизвика експлозията й и смъртта на 7-членния екипаж при навлизането в плътните атмосферни слоеве.