Сондата Нови хоризонти започна да снима Плутон
Сондата Нови хоризонти започна да снима Плутон / Thinkstock/Getty Images

Космическата сонда "Нови хоризонти", изстреляна от НАСА през 2006 година, продължава да се приближава към Плутон и вчера трябваше да започне да прави първите близки снимки на планетата-джудже, предаде АФП.

Сондата още е на 210 милиона километра от Плутон. Затова снимките няма да са с много детайли. Те ще пристигнат тази седмица. Плутон и главната му луна Харон на тях ще са като точки на фона на звезди. Данните обаче ще са много важни за правилното насочване на сондата.

Първата такава корекция ще бъде направена през март. Очаква се "Нови хоризонти" да се доближи най-много до Плутон на 14 юли. Въпреки че повърхността на планетата-джудже и луната му почти не е осветена, "Нови хоризонти" трябва да събере геоложки данни и да определи топографията им. Атмосферата около Плутон не позволява апаратът да застане на орбита и сондата ще работи от разстояние.

Плутон е с диаметър 2300 км. Той е по-малък от Луната, а масата му е 500 пъти по-малка от тази на Земята. Плутон има пет естествени спътника и обикаля около Слънцето за 247,7 години.

Източник: БТА